Thursday, May 2, 2013

JJCM: Olde Malaya Recipe...Bandar Baru Bangi..Pekena Udang Galah Rompin & Ayam Kampung..

 Ini cerita makan-makan yang masih panas-panas untuk hari ini...

Lunch time tadi kami bergeder-geder menuju ke restoran ini...nengok terpampang udang galah & ayam kampung jer dah buat aku tergugat napsu...iye napsu nak makan..hahahaha

Olde Malaya Recipe terletak di Bandar Baru Bangi...kira berdekatan dengan D'One Steak House..kira tepi seberang sajokk....kira kalau selepas kompleks PKNS tuh..traffic light kedua..masuk kiri...kalau ko terlepas simpang nie..depan dalam 100 meter ada simpang masuk kiri jugak...usah merisau ok

then abek ke kanan..terus jerr...masa nie drive slow-slow sambil jeling-jeling manja...kang tak sedor kete ko bercinta mencium sesama kete dari arah depan.....sebab deretan kedai disini leh tahan meriahnya...kemeriahannya yang membolehkan ko akan terlepas pandang...sebab area sini kedai-kedainya hebat-hebat belaka....restoran ini kira dah nak ke hujung building...dah dekat-dekat dengan restoran ala-ala KFC tuh...


pandangan dihadapan kedai...tambah teruja dengan menunya..aku jugak teruja dengan kaler kerusi itu.... bulehhh??..hahahahaha


sila click untuk tumbesaran jika mata korang sudah start mengecil ok.. :D


disini disediakan set hidangan...pilih ajer yang mana berkenan dihati dan selero

kalau ko cakap mahal..ko fikir ler udang galah ok..bukan udang kertas...udang ini fresh-fresh...memang besar udang nie..sebab aku nengok sendiri meja sebelah aku makan...sebab apa kitaorang tak order udang galah...sebab budget terhad...memasing nak save duit untuk balik ngundi..hahahahahah*keji..

tak kisah ler asalkan kitaorang mencuba dahulu rasa masakan disini...next baru kitaorang order udang galah yang besar-besar itu....lagipun aku udang galah nie kureng...sebab besar nau...*sila percaya..

memang dah plan nak datang sini sebab aku nak makan ayam kampung dia...tapi ai tell korang arr..ayam kampung dia..sedap ok!..aku makan 2 ketul rasa tak cukup..sendiri ingat arr kan saiz ayam kampung besar mana pun...peha dia lebih kurang besar saiz ibu aku jari jer.....hikhik*gelak tutup mulut


yok skodeng menu dan saiz-saiz udang galah...sila click untuk tumbesaran ok


minuman penyejuk tekak...jus tembikai  (RM3.50), sirap limau (RM1.60) & limau kasturi ais (RM1.50)

 dua sahabat mengorder menu yang sama...mee bandung...sebelum tuh akan ditanya samada ko nak udang biasa atau udang galah...

mee bandung nye memang malatop arr!!...member balik opis siap cakap nak repeat lagik..masih terasa-rasa kat tekak kesedapannya....korang mesti mencoba ok..:) ..mee udang pun ader tauu...


mee goreng nya pun sedap..kalau korang nengok kurang sayur tuh..kawan aku nie tak mau sayur sebenarnya...so jadi begitu ler rupa paras meenya...

ini pun kalau boleh request nak letak udang galah... ;)


yang ini kitaorang snap meja sebelah..sebab dorang order set lunch yang ada udang galah ...ko nampak udang tuh kan..walaupun sipi-sipi...tapi nyata kebesaran udang tuhkan


disebabkan aku nak makan ayam kampung...order nasi goreng ikan masin + ayam goreng kampung...memang dorang bagi 2 ketul ayam kampung yer anak-anak...

haaa.. sebut pasai ayam nie...aku nak larik tajuk jap...bila orang nampak kita makan ayam dua ketul contohnya cam kat atas tuh ler kan....ada orang cakap siap perli-perli..uiii sampai 2 ketul ayam * nengok kita atas bawah kan...songeh-songeh (ko pehal kan..tekak aku..sukahati aku ler..duit aku..bukan mintak duit ko pun kan)

Tapi yang dia dok lahap ayam KFC tuh 2 ketul ayam (snack plate) tuh ko tak pikir plak kan...tau nak menyentapkan orang jer kan...tak suka mak tawww...suka touching2kan hati mak..

ok stop..kesat air idong...itu cerita budak-budak yang kurang kasih sayang...puiii!



beehoon tomyam...kureng kick...kawan aku cakap..terlebeh sos...erkkk taruk sos?..terus aku tak jadik nak rasa sikit...

aku biasa ler...kalau sedap..aku cakap sedap..tak sedap..aku fedulik apa..dah tak sedapkan...mende berbayarkan..harus kene puashati..iye dok?


aku nak snap owner yang pakai tudung yang dalam gambar tuh..berdiri sebelah sultan pahang...owner restoran ini katanya pernah berkhidmat sebagai tukang masak sultan....so resepi-resepi ini adalah resepi rahsia katanya....kita pulak kalau dengar resepi rahsia tuh lagi arr nak mencuba kan...tang mana ' rahsia kesedapannya' kannn...

tengah aku snap boleh pulak adik-adik chef yang gebus-gebus nie. cakap..gambar kami tak nak tangkap ke kak...kang akau aku tak snap..keji plak aku kan....aku siap cakap..kene senyum tau...terus dema senyum ...eh eh senyum ke tuh..hahahahaha


bila nengok gambar ini..aku dah leh agak..budak-budak chef gebus tuh mana satu...hikhikhik
yang berkurung hijau tuh..Hajjah Hasnah..pemilik restoran...






 untuk korang yang cuti-cuti sempena hari PRU nanti..lepas ngundi nak pekena makan udang galah disini..dialu-alukan...sempena hari ngundi..kita tak payah masak...sebab jari dah kene dakwat...so memang kaum ibu tak sesuai duduk didapur...kaum suami sila perihatin....hahahahahaha



perut dah kenyang..hati berlagu riang...masa untuk kembali ke opis...daaaaaa

opssss lupe pulok.....dalam perjalanan balik...mesti ada pencuci mulutkan


so ini ler yang paling heaven...aiskerim potong kacang merah...perhhhh nikmat woooo...tapi ada eksiden mengelikan hati dan ketiak berlaku ketika ini...hanya kami-kami ajer yang tau...simpan rahsia sampai mati ok gengs...hahahahaha *teeetttt

kalau korang nak tau lebih lanjut sila click DISINI


Nota Hati: entry jjcm sbl pru katanya


5 comments:

Anonymous said...

by the time gua sampai restoren ni.

ianya utk dijual.

Orchid @ Nur said...

hahahahaha..lu late coming bro..xdek rezeki lu arr...gua pun xdek rezeki yg kunun next time dtg nk mkn udang galah...hahahahha :D

Maisarah Razak said...

ehhh....memang dh tutup ke kedainye??? lerrr...baru berangan nk m'jengah. patut ler mcm tak pnh nampak ponnnggg...

Farah said...

Bismillah,

lor dah tutup ke...tapak tu jadi kedai apa ya

Maslan said...

Tapak tu dah jadi pusat Rosmah se-Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...