Thursday, May 27, 2010

Nasi Lemak Tangling..

Adakah kalian pernah pekena nasik lemak tangling?..Dulu masa keje opis lama di Bangunan Sultan Abdul Samad kat dataran tuh rajin gak pekena nasik lemak nie...tak jemu-jemu dibuatnya..tapi sekarang sejak posting tempat jauh..agak tak kesampian hajat untuk menikmatinya...

Hari ini opis buat makan-makan...menu tambahan adalah nasi lemak yang di import dari tangling, KL sanun...menu-menu lain aku tak snap..sebab menunya biasa-biasa sajokk.

setahu aku..paling femes-femes nasik lemak area kl nie dulu...nasik lemak tangling, nasik lemak garden kat kg baru & nasik lemak antarabangsa kg baru gak...tempat lain pun ada gak

p/s - Ada orang bilang mee kari kat area pintu belakang bukit aman tuh sodap..iye ke..nak nerai gak nihhh...huhuhu

Nota Hati: rezeki jangan ditolak..

Wednesday, May 26, 2010

Dia dah ada 'kawan'...

wakakakaka....kijam aku bagi dia 'kawan' spesis camnie kan...jadik ler dari dok memain sensorang tuh...lagipun teman tapi mesra dia nie leh ngiaww-ngiaww..mata nyala-nyala lagikk siap leh gerak jalan-jalan lagikk...kira cam real arr...hahahha

Ko jangan dalam-dalam spesis pelsu pun jangan kita amek buat acah-acah sorok bagai...mengelupur cam marah kalau usik... ;). Aku beli spesis nie masa gie I-City 10 hengget jer...satu lagi aku beli cekak rambut mickey yg siap nyala-nyala tuh (untuk anak buah arr) *mesti comel kan kalau aku yang pakai...*sila muntah jejauh..hakhak!

Nota Hati: idup sensorang bosan gak kan..

Tuesday, May 25, 2010

Fun Fair

Bila sebut fun fair nie terkenang-kenang aku zaman bebudak dolu...time tuh kalau kat kampung....bila dah ditampal poster kat dinding kedai.... dalam masa seminggu dah mengelupur budak-budak kt umah tak sabar nak pergi....sedangkan cina-cina tuh baru nak pasang benda-benda alah tuh kat padang...wakakaka

semalam lepas balik keje aku zasss ke kota kamuning sanun umah adik aku...yang benarnya nak kesana sebab nk membayar deposit hotel untuk percutian next month dah alang-alang kesana bersonok-sonok ler plak bawak anak-anak buah ke fun fair nie.....dimana aku nak bercutian?...syhhhhhh! tungguuuuuuu..next n3 bulan june ;)

dari jauh jer dah nampak laser dok lilau atas langit...itu menandakan ader ler tempat-tempat fun gitu...budak-budak nie lagik ler tak sabar-sabar....cuma mak apaknye ajer gelisah ngah dok ngira-ngira token nak tukar nanti.....hancuisssss bankrap!.

Aku tengok satu game 4 token...maknanya 4 hengget...uiiii kene anak 3...kira campurlah..lom lagi apaknya nak main sekali...Duit tuh bawak gie makan-makan lagik baguihhh...

bila fun fair...menan nie mesti senonim kann...dolu-dolu kalau naik makin tinggi....sure ketaq lutut...dah lah aku nie jenis gayat....skg tak lagikk...lutut dah keras....hahahahha

nie ape mendenya erk..kira cam ala-ala naik kapal terbang gitu...aku nak naik?..idak ler..tak muat vontot kalau naik berdua....
anak buah aku siap cakap...acik tak leh naik....beyat *pelat....hakhak!

menan nie paling aku ngeri..seumo hidup aku baru sekali aku naik benda alah nie masa kat genting.....ko oper aku dengan menrasuah pun aku tak mau naik...eiiiiiiii...rasa cam tercampak-campak jer...tatottttt

melaju gilos berpusing...

nampak jer sonang menan anak itik nie...berpeluh keti duk nyaupnya...dapat hadiah pun ciput jerrr

part paling suka tengok hadiah-hadiahnya...bear-bear dia besau..sodap dipelukkk..auwww

masa nie lah seronok main tak ingat...mainnya tak seberapa....tapi tokennya berhengget-hengget abeh kat situ jerrr...

anak dara nie dok merajukk..suruh bergambo pun nunduk jerrr...ada ler benda tak kene tuh. nak tahu ada tak kene..bila ajak jalan or balik..berat jer kaki nak jalan...mata pun pandang setempat jerrr...ada makna ler tuh

masalahnya nak menan tuh sonang ke..kene ko main baru dapat..itupun kalau dapat menan yang ko nak..kalau idak..abek ler menan key chain tuh...

baru lepas pujuk...masa nie umpan dia ajak masuk kepor..beli menan besau lagikk...cakap yang menan kat luar nie tak besh...bertanduk acik nak pujuk ko tau....gggrrrrrr

Nota Hati: terkenang zaman bebudak dolu2..

Monday, May 24, 2010

Diuji Lagi...

Sekali lagi aku diuji....redha & pasrah atas ketentuanNya...

Tengok troli nie dah 'menyeramkan' aku..

sebelum dilakukan haruslah discan dahulu...ini dinamakan biopsy....sib baik dibius terlebih dulu....kalau idak melompat aku kat situ...so aku leh nampak jarum tuh bergerak kemana arahnya melalui skrin tuh..

Aku mohon kali ini aku bertambah kuat untuk mengharungi...doakan aku..aminnn

Nota Hati: dugaan itu datang lagi...

Friday, May 21, 2010

Internet Opis Dah Kene Block...

Berikut adalah terkini punya berita....jika korang gatai tangan nak click web-web yang tak berkenaan time opis hour nan hado sekarang nie...terutama facebook, YM yang seangkatan dengannya yang diklasifikasikan social networking/dating adalah diblocked.

walaupun lunch hour ataupun after opis pun still block gak...so bawak berukben sendirik ler gayanya lepas nie..huhuhu ;)...Sib baik aku tak dek facebook...kalau idak nangesssssss.... ;)

Bila korang click laman yang tak berkenaan....maka akan terkeluar ler peringatan ini..harap maklumm...






Istana Kehakiman


Tuan/Puan diminta untuk merujuk kepada Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil.1 Tahun 2003 : Garis Panduan Mengenai Tatacara Penggunaan Internet & Mel Elektronik Di Agensi-agensi Kerajaan sekiranya terdapat sebarang pertanyaan berkenaan keperluan untuk memasang perisian ini.


Kerjasama Tuan/Puan dahului dengan ucapan terima kasih.

Arahan
Ketua Pendaftar
Mahkamah Persekutuan Malaysia


Sekian, Terima Kasih.



Lunch Menu Arab la plak

Lunch hari ini selera ke arah arab la plak...kerana mengikut si sue....maka dengan aku-aku sekali terjebak sama.....hakhak!

Terletak di Presint Diplomatik...jom layan ape yang kitaorang lunch hari nie..

hot lemon tea....mak repet 2 kali ko...haaa tuh maknanya pe yerrr anak-anak ;)


ape nama ntah..lupee..lebih kurang kebab gak namanya..yang panjang-panjang menjulur tuh ayam kira cam masak kebab la....roti nipis-nipis tuh kene makan panas-panas bru sodap....kalau sejukk..jawabnya ko kunyah 10 pusingan dalam mulut pun lom tentu lumat

Sue mengoder mendy rice & fish...dia dok ngidam menu nie dah 3 purnama katanya ;)


aku selera ke arah grill ciken nie....sedappp....tekak aku memanjang sedappp sajokkk...menu-menu disertakan sekali ngan kuah 3 rasa....lupa nk snap da....time nak nyuap aku suka banjirkan nasik niee...

walaupun korang tengok nasik tuh kaler cam tak menawan rupa parasnya tapi jangan dipertikai rasanya..memang malatop....berasa beryani dan lembut jerrr nasi tuh.

kalau korang perasan setiap menu semua tuh mesti ada diselitkan cili hijau tuh...ape motif pun aku tak tahu...agak-agak nape yerk?...jangan harap arr nak aku kunyah cili hijau tuh mentah-mentah....pitam aku kt situ ;)

tapi bila difikir-fikir cara mr bean kan.... kalau makan 5 orang ke..dihidangkan 5 biji cili hijau tuh....kutip bungkus bawak balik..dah jimat tak yah beli cili kat pasar kan...ekekekeke

Nota Hati: tak sihat lagi..

HP Baru...

Minggu nie aku berpc baru..bukan pc lama rosak apepun..agaknya terlebih budget ditukarnya pc baru..still HP lagikk...menjakun jap dapat benda baru nie..hahahaha

cuma kali nie aku sukerr sbb saiz hard disk dia slim sket dari lama..idak ler berat beso gadang..tak sampai sejengkal pun ketinggiannya. sekarang nie ngah godek-godek mana yg patut..kalau dulu pc agak-agak lama mulalah asik nk hang jerr....mula ler rasa nak berhangin jer satu badan bila buat hal time-time aku bz...masa tuh gak la kuar ayat nak jer aku campak ke dalam tasik putrajaya nie jerrr....hehehe

cuma sampai ke hari nie..aku muskil aku tak dapat cari auto text kat word '07 tuh....jenuh sudah mengodek..bukan takat aku sorang tak dapat cari..kat opis nie pun memasing dok nanya gak masalah yang sama....so korang tau tak kat mana nk cari benda alah tuh...ciannn kan aku....Aku budak baru belajo..huhuhu. Aku suka pakai tuh sonang koje aku..juz main enter-enter jerr...pantas dan cepat....hakhak!


kecik kan saiz dia..sonang tak yah dah aku nk pasang USB berwayar kalau nak transfer gambo-gambo dari kamera juz ko selit jer memori card kt celah situ...sim card telepon pun leh...sukerrrr

Nota Hati: masih belajar...tunjuk ajar ku sifu!

Thursday, May 20, 2010

Dihantui Roh Orang Mati....

Al-kisah cerita nie aku dapat dr email...so aku cut paste jer la..
korang baca ngan tekun tau... ;)

Kisah berlaku hasil cerita seorang kawan yg pernah digangu roh abgnya
selepas 3 hari mati. Dia kata abgnya mati sebab kena 'main' org. Aku pun
tertimbul idea cakap yg aku rasanya tahu mesti roh abg dia tak aman.
maka dia pun bercerita...

As usual kekadang org cina nih suka masok kubur dgn harta diaorg.
So, abg dia dgn handset, laptop, PS2 suma sekali ikot masok. Dgn harapan abg dia
dpt la mati aman sikit.

So, lepas sehari...kemurungan dalam keluarga tuh
masih ada. Jadi dgn cara sembahyang je diaorg lupakan kisah tuh. Sampai la
ke hari kedua...mereka seolah dihantui roh si mati.
Kawan aku cakap dia
rasa setiap kali mcm ada sesuatu je yg panggil dia.

Tapi dia buat dek pasal takut. Sampai la mlm kedua tuh...dia dgr ada org ketuk tingkap dia. Dia
takut sangat, terus sambung tidur sambil menekup muka dgn bantal dan anggap semua tuh mimpi karut jer.

Sampai ke hari ketiga...satu keluarga mmg rasa seolah olah diperhatikan ke
mana sahaja mereka berjalan dlm rumah.
Dlm hari tu la kedengaran bunyi org
selongkar almari...tapak kaki naik turun tangga...suara memanggil dari
tingkat atas. Tapi semua buat dek jer..doakan benda tu berlalu pergi.
Sampai le tetiba handset si kawan aku berbunyi...dia angkat terus dan
tetiba

"Alo..adik yer?"
Dia terkejut...dia tgk nombor tuh...mmg sah nombor abg dia.
Maka dia pun jawab balik
"Abg ke?" dan serta merta air mata mengalir sebab dia rindu sangat dgn abg dia.

Abg dia pun reply balik.....
"Adik...abg tak boleh lama nih.
Abg cuba panggil adik tiap malam..tapi adik tak dgr"

Kawan aku menangis je dgr keluhan abg dia..
"Adik, abg nak adik tanya dekat mak" kata abgnya.
"Apa dia bang?"Kata kawanku.

tolong Tanya mak sat...kat mana dia simpan charger hp abg?
letih abg dok carik tapi tak jumpa gak~"

hehehehe..

Nota Hati: sekadar selingan jenaka

Wednesday, May 19, 2010

TAG lagiiii...

Tag nie adalah rangkaian kiriman berantai dari Iena kepada puak-puaknya.....gigih aku menjawabnya...hazab ko punya soklan nak mikir...tiba time aku ngah blur-blur pening-pening lalat nie...harap-harap ko pueh hati arr ngan jawapan aku nie yerrr... ;)

1.3 names in your message inbox

- Boy

- Dr Sarinah

- Amy

2. your main ringtone

- When U Say Nothing At All – Ronan Keating

3. what u did at 12 last night?

- Ngah mengodek my lappy & main game ;)

4. who was the person u last went out with? where?

- My Family adik aku & anak-anak buah....pegi jenjalan kt I-City

5. the colour of T-shirt u wearing now..

- time keje ma..no-no t-shirt yer...wooo..pakai baju kurung purple

6. The last thing u did.

- wat keje kat ofis nie sambil dengar sinar.fm

7. 3 of your everyday favourite item.

- money (ibu segala kehidupan)

- minum air (penting wooo bagi aku..makan aku xkisah sgt)

- handphone

8. the colour of your bedroom

- white color + green untuk sticker wall kt belakang kepala katil aku

9. How much money in your wallet now?

- RM95.85…huhu standby untuk aku yang berkereta (isi minyak dll)

10. How's Life

- Happy wit my family n fren....tp adakalanya terasa alone sesangat

11. Your Favourite Song?

-Love Story by Taylor Swift & Separuh Jiwa Ku Pergi by Anang

12. What will you do nextweek?

- maybe balik kampong/bercutian....jumaat wesak day…yuhuuu cuti 3 hari ma

13. When was the last time you see your mom?

- 2 minggu lepas..

14. Where is she now?

- at my hometown..Pahang..

15. When was the last time you talk to your parents?

- Last nite (18.5.2010)

16. Who is the last person that talked with you last night?

- My Mom...

17. the last surprise you got?

- 2 hari lepas…my omei wat aku leh kene heart attack..aku usik pipi kejut dia untuk mamam....kejung keras tak gerak-gerak..cemas aku..upernya tido matikkk..ada gak kucen gayak tido camtuh erk..ingtkan orang je..hakhak!

18. Last thing you borrowed from your friend.

- tak de..orang pinjam ngan aku lagi ado..ish!

19. Who is your bf/gf/husband/wife

- ermmmm……teeettt

20. What do you feel rite now?

- sakit peyut…tak leh masuk makanan walaupun sket....nti berguling2 aku nahan sakit..nape erk? tulunggggg.

21. Wanna share with who?

- ermmmm..tettt

22. Who know your secret?

- ..waaaaaaa..teeettt

23. They keep your secret..

- Yup..because i keep his secret too

24. Are you angry with someone?

- ermmm ad eke?..wat masa nie tak ada sesapa yg wat aku angry lagik..

25. What do you order at Mc D?

- of course la kentang goreng (malatop) + bubuq ayamnya.. slurppp

26. The last time you feel so sad?

- ..setiap hari..setiap masa..setiap saat…tst

okey cik puan Iena..sudeh selesai yo..naik kematu kepala aku dok mikir....bape panjang punya soklan daaaaa…hehehhe....kira halal jer la yee.. ;)


Nota Hati: la la la la..

Tuesday, May 18, 2010

SINAR FM - Stesen No. 1 Pilihan Rakyat Malaysia

Jumaat lepas kalau korang perasan dalam berita ada mengatakan sekarang stesen radio Sinar FM telah melonjak naik menjadi stesen no.1 pilihan rakyat di Malaysia...wahhh sungguh mengujakan aku!

Sememangnya aku adalah pendengar tegar stesen radio Sinar FM sejak dari dulu....walaupun dikenali sebagai stesen radio retro terbaik sepanjang zaman telah membuktikan diuskai oleh masyarakat terutama seawal jam 6 pagi beroperasi sambil mendengar coleteh & info-info sambil mengiringi aku untuk bersiap-siap ke pejabat...diterajui team sinar pagi iaitu Khairil (Krill), Salleh Yaakob (SY) & Raja Azura (KE) benar-benar menaikkan rating pendengar paling tinggi di waktu pagi.

Segmen oleh Abby Fana juga salah satu tarikan kepada aku..selain jam 10 sembang sinar...setiap petang sabtu menarik minat aku jugak...teringat zaman sekolah-sekolah dulu...nostalgia

Apa yang aku suka sinar pagi adalah tentang isu-isu yang dibangkitkan...dari rumah..masuk kereta..memandu terus ke pejabat membuatkan aku ketawa mahupun tersenyum sendiri...tapi yang pasti jika Sinar FM mempertahankan kedudukannya dengan tarikan tersendiri tak hairan dimasa akan datang Sinar FM mampu berdiri gah di trek yang sama..

Apa yang diketahui berikut kedudukan fofular stesen radio sekarang..seperti kajian AC Nielson..

1. Sinar FM
2. Era FM
3. Hot FM

So...korang pendengar stesen radio yang mana yerr...??

Nota Hati: berlagu riang..

Monday, May 17, 2010

Warna-Warni Di I-City

Semalam ada kelapangan aku menjejaki kaki ke tempat ini...setelah banyak kali aku disogokkan dengan cerita I-City di Shah Alam nie..maka tercapai sudah...iye la dah orang asyik bercerita tentang kecantikannya haruslah aku terjah ke sana ..iye dok?

Nak pergi kene ler time malam..ape kejadah nak pegi siang-siang kan..dah temanya taman-taman bercahaya...so korang layan jer la gambo-gambo yang sempat aku snap...

yang nie dari highway jer korang dah nampak....jalan nak ke sini agak kesesakan penuh dengan kenderaan yang berpusu-pusu naik ke atas...

cantikk..rasa cam kat korea plak..cehhh cam ler penah sampai korea kan..hakhak!

pokok tinggi ado..saiz kecik-kecik pun ada...so cutee

replika burung merak...tengok betui-betui baru cantekk..

membuat aksi-aksi poyo

cantikkkkk

pusing-pusing mesti nak bergambar ngan kaler kuningg...berdaulat nih

Hakimi & Eisya

muka dah kecapekan..tapi still control cute..

berbumbungkan jaringan emas

Gambar-gambar bawah nie plak adalah lokasinya disebelah atas....berdekatan dengan deretan pusat komersial....macam-macam ada...segala jualan ada terjual

penat berjalan..harus membasahkan tekak sambil mencicah kepok lekor..perhhh!!

kat sini banyak gerai jualan makanan ada dijual..nasik lomak ado..char kuey teow ado..macam-macam jenis air ada jual....yang penting sediakan duit jerr.. ;)

tempat budak-budak nak memain pun ada disediakan...

rasa cam nak tadah tangan jer bila juraian kristal tuh jatuh..sememangnya kreatif

depan menara nie tak putus-putus orang amek port untuk bergambo..nyudehnya aku non hado jugak..sob sob sob

dah cam tokey cina kilang papan nak hulur angpow jer gayanya... ;)

jangan pandang belakang...hehehehe

sejuk tul bilik nihh ( ai likeee sejuk-sejuk nih)....berkonsepkan ala-ala dalam taman tema salji

si abang yang kegembiraan..si adik yang berwajah baru...rambut pesen baru katanya..kecik-kecik dah pandai nak berambut potong berlayer-layer yerrr...

Nota Hati: masih tak sihat..

Wednesday, May 5, 2010

Ngidam makan kerang goreng....

Hehehe..tajuk tak leh blah kan..ngalahkan org peknen plak ngidam bagai kan..ekceli nak makan kerang nie dah lama..tapi bila gie paso saiz agak kecik-kecik dan tak bape cantik...tak besh la kan..

asam podeh ikan parang


ikan masin tenggiri (jeruk)

abah cakap..makan asam podeh lawannya ikan masin..iye ke?..tapi sememang iyeee..sodapppp

so masa omak abah ada sini aritu..sempat gie ke paso tani....sekali sudah nampak itu kerang daaaa dok tersengeh-sengeh jer..hakhak!..lagi satu aku nak cari ikan parang yang benornya..tiap kali mak abah ada kt umah aku..tiap kali tuh gak nak makan ikan parang katanya nak masak asam podeh..dolu2 aku tak makan ikan parang nie..sbb tulangnya berselirat..nyusah jer nak makan..

Tapi sejak abah aku asik dok pesan ikan nie jer....mana leh jadik kan....harus menerai jugakkk.....perhhhhhh sodap bangat rasanya....nyudahnya seminggu 2 kali selang 2 hari (paso tani kt sini selasa & jumaat) aku masak asam podeh ikan parang...gilaaaa hahahhaha.

Satu lagi tak boleh beli selalu ikan nie bankrap makcikkk tau..sekilo kat sini harganya RM22 (wat masa skg)..setiap kali beli 20 hengget mesti spend untuk ikan nie saje..
Kekadang belanja kat paso tani jer dah cecah berpuluh-puluh hengget sedor tak sedor..itu baru lauk-lauk mentah saja...lom sayur-sayur jajan-jajan bagai lagikk...*pitammmmm


akhirnya impian menjadi realiti...
satu harapan satu tujuan...wahh cam AF plak..

kerang nie aku suka masak digorengkan..(krung krang bunyi dalam kuali..bising jap jer)....hiris-hiriskan bawang merah & putih + daun kunyit...sodapppp

jemputtt makannn anak-anak...

Nota Hati: nikmat dunia adalah makan selain tido..hehehe

Monday, May 3, 2010

Renungan Maut..

Sejak beberapa hari si omei nie tak melihat aku kat umah..muka pun dah cuak-cuak..ek elehhh wat-wat tak kenal tuannya plak kan...siap wat-wat renungan maut gitu...hakhak!

renungan menjengkelkan....ada beran? .....gggrrrrr

Dan beberapa hari jer bermanja-manjaan ngan omak den..omak aku cakap..aku tak ada kat rumah..dia seolah-olah mencari aku jerr..ngiau-ngiau kuar masuk bilik abeh tawaf rumah dok mencari...yang paling kelako..omak cakap cam anak kehilangan omak..iye la aku bela dari besau penumbuk aku nie..mau nyeee meroyan tak ada aku...kucen kan bau kita pun dia leh cam...huhuhu

jom layan aku dok candid omei malam tadik...lepas abeh AIM (lawak giler adlin & adibah jd hos)...masa nie ngah usha-usha suruh dia tido..tapi member dok bengang awal lagi dah kene suruh tido kan....jangan tak tahu omei nie suka tido bilik berekon....hampehhhh kucen zaman skg...demand lebeh!

bila hati dah sejukkk...siap2 pejam-pejam mata kununnn...masa nie dah lalok nak tido...hikhikhik

Nota Hati:..penghibur dan peneman yang setia...

KEMBALI SEMULA...

Hyeee..assalamualaikumm teman-teman..pe kabor? Sure korang tengok blog aku statik tak gerak-gerak sajokk seminggu dua nie kan. Silap-silap naik bersawang sudah...alhamdulillah kesihatan aku kian baik walaupun masih batuk-batuk lagi..hampir seminggu lebih tidak menjengah blog sendiri..tak ada mood..body pun tak bape baik lesu memanjang kejap-kejap panjat katil tido tido tido...banyak merehatkan diri dan minda jer...

Kepada teman-teman terima kasih keperihatinan kalian..bukan aku tak bagi datang melawat aku...cuma keadaan aku aku kali nie tak bape senonoh untuk korang melihatnya...lagipun aku tk leh banyak bercakap dan bersembang.....sebabnya 24 jam muka aku diserkup dengan bantuan penafasan...iyeee seminggu aku diserang sesak nafas yang teruk jugak lah...selain itu aku diserang batuk yang maha haibatnya..sakit sendi-sendi badan aku dibuatnya. Kepada kalian ya ampunnnn aku mohon..

Merasa jugak pakej penginapan tido makan sepital 4 hari 3 malam...hakhak! HPJ tuh dah jadik rumah kedua aku...sampai nurse siap cakap 'hye..long time see u ma..' kejam kan stekmen gitu..wakakaka.
Dan kebetulan jugak aku bernasib baik my lovely mak abah ada disini...boleh jugak menolong anaknya seorang nie...yang penting kucen aku ada gak orang nak beri makan..hakhak!

harinie bru masuk opis..nak menyelesaikan kerja-kerja..then baru kemasikini blog aku plak..wait n seee... ;)

Nota Hati: sesekali dugaan itu datang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...