Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday #5/11

hurmm....grggrgrgrgr*ketap gigi

Nota Hati: selalu dihati..

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H...

Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharram serta merupakan hari pertama dan tahun baru bagi Takwim Hijrah

Doa akhir tahun ~ Dibaca 3x pada akhir waktu asar sebelum masuk waktu maghrib p[ada akhir bulan Zulhijjah.

Doa awal tahun ~ Dibaca selepas maghrib 3x pada malam 1 Muharam.

Saya Orchid aka Nur mengucapkan selamat tahun baru hijrah 1433H buat semua pengunjung blog picisan ini yang mengenali mahupun silent2 reader... Semoga kita semua akan menanam azam dan muhasabah diri untuk kehidupan hari depan dan seterusnya yang lebih baik daripada hari ini dan semalam.. bersama-sama mengeratkan ukhuwah, sama-sama perbaiki mutu kehidupan kita untuk masa kini dan untuk masa-masa akan datang...aminn

NOta Hati: semoga aku diberikan kekuatan...jika itu milikku...Kau permudahkan segala2nya..amin

Wednesday, November 23, 2011

Bila Harimau membaham Garuda....candid-candid memories final bolasepak Sukan Sea 2011....Congrats Harimau

Tahniah buat skuad Harimau Malaya kerana memenangi pingat emas bola sepak di temasya Sukan Sea...

Jom layansss...sekitar perlawanan yang bikin jantung korang berdegup kencang kan...harusss jangan tipu okeh..:P

sebab aku pun dalam situasi yang sama pada malam game itu..hahahhahaa

tahniah harimau malaya

penyokong skuad malaysia

Dalam kemeriahan perlawanan akhir bolasepak berberapa kejadian tidak diingini berlaku....harap-harap malaysia tidak berlaku perkara sebegini..







" ANGGOTA polis mengeluarkan penyokong Indonesia yang ditemui tidak sedarkan diri selepas terbabit dalam rempuhan ketika mereka berasak-asak untuk masuk ke stadium bagi menyaksikan perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA antara Malaysia dan Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, malam tadi. Dalam kejadian itu, dua peminat tempatan disahkan maut dan seorang budak lelaki berusia sembilan tahun yang terjatuh dilaporkan koma..". - Sumber AP

saat meraikan kemenangan

penyokong yang setia menanti di LCCT sewal pagi...



lautan para penyokong membanjiri LCCT...meraikan kepulangan skuad HM...

Dengarnya setiap pemain skuad Harimau Malaya bakal menerima RM30 ribu setiap seorang.

Nota Hati: tamat sudah debaran..

Wordless Wednesday #4/11


Dia juga seperti kita untuk disayangi... :)

Nota Hati: berjauh hati..

Thursday, November 17, 2011

Aidiladha di Putrajaya...

Kisah dah basi...boleh aku terlupe kisah raya kan..
oklah nanak mau bebel-bebel..korang layan jer la..gambar-gambar yang bikin ko panas ...hish!

raya haji aka aidiladha baru-baru ini disambut di rumah aku jer..maklum arr anak-anak mak abah semua tak dapat cuti katanya...tak kisahlah sangat sebab raya haji jer kan...kalau raya puasa harus mak sentap kalau tak balik kampung...itu wajib..raya aidilfitri..mesti kt kampung...
kalau idak tak berasa suasana saya disini...

paling aku teruja dan sangat terharu..abah sanggup anyamkan daun kelapa ini untuk buat ketupat...gigih okeh disebabkan aku....dolu aku penah cakap..kalau raya tak ada ketupat daun ini serupa tak raya....so aku tak sangka abah masih ingat kata-kata aku itu....macehhh abah!! ;)

iyea la org sekarang mudah ajer ketupat segera peket-peket sudah kan.....so aku masih old pesen ok....

cantik jer kaler daunnya kan...sedap mata memandang

selepas siap direbus...

part paling best seisi keluarga...bila makan sebegini dapat berkumpul semua...meriuh..mulut tk henti pot pet..seronok nengok dorang makan

aku sempat buat mee kari..sebagai sepecel hidangan raya...sebab aku suka mee kari...
gigih masak..terima kasih gak kt abah dengan dak ijoi (anaksedara) ..sebab oper diri kopek
kerang...tak ada kerang..tak besh ok..

teman-teman opis yang sudi datang beraya
...tangan di pinggan..mata di tv...hehehehe :P

rendnag daging

ayam masak merah

ketupat

sayur lodeh..orang johor..wajib ada lauk ini

lemang...my feveret


sedap..

my feveret too

sampai masa untuk mereka pulang ke pangkal jalan...byeee

Nota Hati: gembira bersama mereka..

Wednesday, November 16, 2011

Orchid's Junior...

Sebijik sejebon cam rupa aku katanya....
mata pun sama...
pesen rambut pun sama...
perangai pun sama...

siapa lagi kalau bukan waris-waris kita jugak kan...
bila aku tiada nanti...sekurang-kurangnya nak hilangkan rindu..boleh tengok dia nie.. ;)





Nota Hati: gembira bersama mereka2 ini..

Wordless Wednesday #3/11


speechless -->> kasih sayang tanpa sempadan

Nota Hati: tercipta untukku..

Monday, November 14, 2011

Masa Untuk Merehatkan Diri...Rest & Relex (29-30 Okt 2011)

Nak memulakan n3 ini memerlukan kesabaran okeh..

so kita layan dolu gambar-gambar ditempat kejadian...dimanakah percutian kali ini...

tunguuuuu...

senja kian berlabuh

padang golf

my room

saat diidamkan...swimming..






nantikan cerita selanjutnya selepas ini...bikin happening okeh..

Nota Hati: take time...

Aku 'ditembak' sekian kalinya...TAG jangan tak TAG..:P

DI TAG --->> iye satu ayat yg dah lama aku xdengar di blog...sekarang nih femes kat fb jer bab2 mentag nih kan..

Tag datangnya dari teman aka ex housemate aku dolu cik sara yanti ...hyeee yanti..sori erk kelewatan membuatnya...bizi dong..hehehe

wokeh jangan buang karan..kita layanazzzz soklan-soklan ganas dari cik sara okeh...*harus menyentap punyer soklan kan.. :P

rules to tag~

♥ each person must post 11 things about themselves in their journal
♥ answer the questions the tagger set for you in their post and create eleven new questions for the people you tagged to answer
♥ you have to choose 11 people to tag and link them to the post
♥ no tags back
♥ no stuff in the tagging section about you and tagged if you are reading this, you legminately ( aka really, trust with all honesty) have to tag 11 people

[syarat-syaratnya ajer dah bikin aku pening memikior...hishh]

~11 Tentang Saya~

♥ saya seorang yang serius (bila bab kerja & hal-hal yang memerlukan keseriusan diwajah )
( kadang-kadang ada orang cakap aku sombong...memasing tattot nk tegur..ggrgrgrggrr)

♥ saya juga seorang yang kelako xhenggat...leh masuk maharanilawak lagik
seyes xtipu okeh...*sila percaya
( tak caya tanya lulu.....kan kan kan kan..)

♥ saya adalah seorang pencinta tegar kucen...hyeeee omei...luv u..muahh!!!
( suker kucen2 biasa2 jer..kucen kampung ke..tak suka kucen parsi atau kucen bulu kembang2..sebab idung kemek..muka garang..tak ensem..hehehehehe*larikssss)

♥ sangat sensitif, senang sangat menangis, maaf dan memaafkan seseorang, tak suka gaduh2..
tak suker dengar orang tinggikan suara...

♥ suka masak...ai luv cooking...paling sedap jika ada sambal tempoyak..perhh...and pastikan jugak ada orang yang makan...kalau tak ada orang nak makan..aku makan ajer..
last-last yang mengebusss aku jugak..*sila salahkan diri sendirik..

♥ tak makan petai, jering, budu, cencaluk, belacan..etc.., ikan keli & haruan, coklat, segala jenis kekacang, fresh milk,

♥ suka tengok tv...terutama History CH, National Geographic CH, CSI, Hantu, Aksi, Top Chef..Tom & Jerry ;)
(aku tempek mana yang terlintas jer la kan...kang tak cukup ruang plak..)

♥ aku mempunyai deria kuat bila berlaku sesuatu..contohnya..jika aku terasa touching or mengatakan sesuatu itu jujur lahir dari hati aku...secara automatik aku akan meremang tahap dewa....jika sesuatu yang membuatkan aku terasa hati, marah, tersentuh...ibu jari blah kanan akan sakit..ngilu..*sila percaya. Satu lagi aku paling suka rumput yang baru dipotong/dimesin...wangi sweet ajerr *seyes tak cayer korang cube hidu ;)

♥ suka duduk rumah jika tiada apa-apa tujuan...malah aku boleh duduk dirumah tanpa keluar 3-4 hari tau...seminggu pun boleh..*pelik kan

♥ suka membaca....suka coti-coti mesia berjimba-jimba dengan my fren..tak bape suka shopping turun naik shopping kompleks..beli hanya perlu sahaja then balik...
tak suka pergi tempat-tempat orang bersesak...
suka jejalan waktu malam..cantik & sejukkk jerr....
bila bosan suka driving sambil dengar lagu dalam kereta...
layan perasan...walaupun setakat pusing-pusing dalam putrajaya..hahahahha

♥ nak belajar menjahit..tak lepas-lepas lagi nih...adussss..tulungggggg


[adusss watamat pasal diri aku..ok la kang banyak korang gak pening..aku dah tentu2 dah pening nih

jom layan soklan kedua...yang nih datangnya dari di peng'tag aku..]

~11 untuk kamu~

♥ apa menu pertama korang pernah masak ??
--> masa sekolah primary dolu..mak suh goreng ikan...kira mencabar lah selain goreng telo..hikhik

♥ cara korang hilangkan stress/tension??
--> hantuk kt dinding..*ok tipu...hahaha
duk dediam sudah atau drive sensorang pusing2...
agak2 lapar..pergi fast food restoran..makan sensorang...balik

♥ korang suka tengok filem/drama dari genre apa??
--> tak kisah..asalkan bukan hindustan...cerita-cerita kekeluargaan..tentang kasih sayang...ok jugak..sebab tv akan nengok aku nanges tersedu2...tapi dapat tgok cerita hantu lg besh woooo...
walaupun tengok disebalik jejariku tanpa volume....nak jugak nengok...hikhik

♥ kat mana tempat dating pertama korang??
--> ermmm...boleh tak aku beri stekmen.....terlupe bukan tak ingat..:P

♥ pernah tak korang jumpa hantu??
--> penah....kat TV ...macam-macam hantu ader..
cakap jer negara mana punyer hantu ko nak..macam adaaaaaaaa... :P

♥ kali terakhir korang menangis??
--> hari ini (14.11.2011) jam 1.30 tadik...ermmm..sob sob sob :(


♥ mimpi yang paling menyeramkan pernah korang alami??
--> ngah tido tetibe rasa seram semacam meremang2..rasa dipegang dengan makhluk berbulu..
panas jerr...sekalik aku celik mata..rupanya Omei dok dok menyondol2
nak tumpang tido...hampehh


♥ macam mana nak tahu bila kita jatuh cinta??
--> debaran yang tak terucap....dap dip dug....
duk sensorang pun leh senyum2 sendiri..walaupun dengan henpon...hakhak


♥ perangai/sifat yang korang paling tak suka??
--> bajet bagus, berlagak, tak hormat orang, suka kutuk2 ngata2, paling tak boleh blah..bermuka-muka...harus rasa nak lempang lelaju jer..*tetibe emo


♥ perkataan yang selalu korang sebut bila marah??
--> sengal...mengong

♥ kali terakhir korang check gigi??
--> 4 tahun yang lepas...sebab gigi ai tak ada masalah...
bukan aku cakap tau..my doc cakap...*kelip2 mata

watamat untuk sekian kalinya..fuhhh berkecamuk wa punya minda memerah jawapannya....aku tak mau tag sesapa..sebab dorang siang-siang dah kene tag dengan dak sara nih...
kalau aku tag jugak...harus aku dimaki berbakul lepas nih..hahahahaha

Nota Hati: dah lama tak kene tag...hampir2 ilang ingatan sudah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...