Wednesday, August 4, 2010

Buah Kemang....Si kupang yang segar

Buah nie aku cam penah tengok..tapi idak ler pulak merasai keenakkannya...masa nie aku di melaka rumah mak sedara...siap dorang dok mengapi-apikan aku sedap buah nie..kene plak cicah ngan garam...perhhhhh sodap katanya.....orang-orang belah melaka johor memang panggil nama kemang kut....bila aku tanya budak-budak opis nie dorang cakap buah binjai...
lain negeri..lain namanya..tak gitu... ;)

aku tak penah makan lagi buah nie...tunggu ler bila ada keinginan nak merasainya nanti erk..

Buah kemang aku tak tahu..tapi Teluk Kemang aku tau nau....hakhak!

kebetulan aku ada di melaka last week..harus berjalan mencari kupang.....gigih mencari yang fresh ini pun aku jumpa dekat-dekat pantai kelebang sana.....korang penah makan?

kupang cuci-cuci kasi bersih (macam cuci kerang ler) then kasi rebus dulu bru kopek ambil isinya....masak sambal...nasi paneh-paneh....ada ikan kering....perhhhh pengsannn..


Nota Hati: kecur sudah...

4 comments:

aidah said...

Salam Nur,
lama tak dengar khabar sihat ke? Hehehe kedua-dua tu akak tak pernah rasa.

Orchid said...

Salam Kak Aidah..
Tak bape sihat skg nie..demam batuk2 flu semua 1 pakej..huhuhu.
Akak kene try makan kupang..sedap tau klu masak sambal wat pedas2 sket..tp ikut selera memasing ler ada leh terima atau tidak..kupang nih lg mahal dr kerang ;). Melaka mmg femes ngan kupang nie

fantaghirolynn said...

kami org johor panggil buah binjai.. sedap ooo gaul dengan garam.. pulak tu kalo baru kuar peti sejuk

Orchid said...

lyn > tuh la..makcik2 cousin2 siap cakap cicah garam lgi bestt...sampai kecur aku tgok mulut dorang bercerita.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...