Friday, June 25, 2010

Pameran Mamalia Malaysia di Presint 15, Putrajaya

Jika korang ada kelapangan cuti-cuti weekend..boleh ler bawak anak-anak pergi tempat nie..terletak di Presint 15...berhadapan dengan Kamdar seberang Pertahanan Awam...kalau dari Maydin tuh korang terus jer..jumpa 2 traffic light masuk kanan..korang dah nampak tempat nie

First dulu aku penah lalu....dari cermin bangunan nie aku ternampak kelibat bintang-binatang besau-besau...kejadian tuh berlaku 2 tahun yang sudah..bila aku nanya security tuh...maaf kak..lom dirasmi lagikk...uhhhh iyo ko....

Nyudahnya baru tahun nie mula dibuka pameran untuk orang ramai...masa kami tiba lagi setengah jam nak ditutup...tapi uncle tuh baik hati bagi lebih masa untuk kami round-round dalam tuh....ala lebih pun 10 minit jerr

Bertempat di Muzium Alam Semulajadi, Presint 15, Putrajaya
Dibuka tiap-tiap hari (termasuk cuti & cuti umum)
dari jam 9 pagi hingga 5 petang
masuk adalah percuma

Jom layan gambao-gambo yang sempat aku snap...

sebelum masuk..sila tulih nama kat buku pelawat yerrr didepan kaunter yang ada adik manis tuh.. ;)

Pameran Mamalia Malaysia

nie nama ape erk..tapir ker tenuk?..uhhh matikkk aku tk tahu nama dia..hih!


Binatang-binatang kat sini semuanya diawet..bila korang tengok betul-betul..rasa cam spesis tuh nengok kiter jerrr...serammm akakk..

Aku pernah tengok kt geo-national kat astro pasai awet mengawet binatang nie...prosesnya amatlah rumit dan makan tahun jugak...

dalam takut-takut nak bergambar dekat-dekat...bila nampak camera jer terus kontrol ayu budak kecik nie...

sekawanan harimau...macam-macam spesis nama rimau nie...

Aku rasalah kan pakcik nie dah jumpe warisnya yang hilang dulu kot..* larikkkkkkksss

eiii...tak mau aku pegang..kang ngigau malam....kata orang tak mau ngigau sebelum tido basuh kaki..alaa kalau ko basuh abeh satu kolah pun kalau nk ngigau..ngigau jugakkk..iyer dok?...siap ngigau berjalan lagikkk...ada orang tuh ngigau leh bangun kunun nak minum ayor..yang heran dia abek tin biskut tuang dalam mulut..aper cerr?...muaahahaha..*guling-gulinggg
*buat tuttt...ai simpan secret besau nie tauu..hehehe


beruang yerr.....bukan berwang

tengok tuh kuku panjang menajam..sedap tuh kalau bawak keruk belakang badan. bila time gatai-gatai sanat tetiba kan....tak pun keruk bawak cuci rambut cam kat salon...wakakaka

nie aku rasa kambing gurun kut..tak pasti la...kalau kambing local cam kat kampung-kampung tuh idak ler begini rupa parasnya kan..ermmm

masa nie aku tengok matanya terpejam sket...ciannn kann

setiap binatang yang diawet disini diletakkan info....tarikh binantang tuh mati..sebab ape..dari mana..semuanya dicatatkan.


bab-bab menongek dia ler paling seksi kan..

Rusa

Memerang tak pe..jangan memereng..lain citernya..muahahaha

Tenggiling...aku pernah melihat binantang nie masa kat kampung zaman-zaman aku sekolah tuh rajin ikut abah aku ke kebun...sekali aku nampak jatuh tergolek depan aku dari pokok kelapa sawit..terkejuttt siottt...gedebukkk bergulungg....yang heran aku dia tak gerak-gerak...matikan diri...abah aku cakap..bila kelilingnya tiada ancaman baru dia gerak..

masa kat kampung johor umah nenek aku dulu penah cina tuh siap oper kalau ada tangkap/jumpa tenggiling dia mau bayar RM500...maghaikkkk mahalnyaa...
dorang makan ke?..ker wat ubat?...serammmm akakkk

usahkan nak tangkap...nak mengangkatnya pun leh senget bahu yang oi..


spesis yang berwajah menakutkan...siang tido malam berjaga...

nie ape erk..

nie kira adik badik kaum cik ti agaknya ...cencorot kot..

aummmm...

badak sumbu

anak gajah

fakta tentang ikan paus

dan ini tulang ikan paus...panjang tul.

Anak buah aku siap cakap cam tulang dinasour. uhh budak-budak nie phantang tengok tulang camnie ingat dinasour jerr...tuh la banyak sangat tgok citer-citer dinasour.

Aku tak sempat nak tengok nama binatang nie..maklum arr masa tak mengizinkan..agak kelam kabut nak tawaf semuakan. Binantang nie betul-betul letak dihadapan pintu masuk..bila nampak jer..anak buah aku cakap...

" ehhh...omei arrr"...huhhh hangin jer aku dengor...leh plak dia samakan rupa paras binatang nie ngan kucen aku...heart attack dibueknya!

so..marilah beramai-ramai berkunjung ke Muzium Alam Semulajadi

Nota Hati: teringat nostalgia masa rombongan sekolah darjah 6 ke zoo negara.. ;)

6 comments:

♥ EeiNz ♥ said...

teringin nak kesini jugak... ;)

Orchid said...

ekin > datang jangan tak datang..bru mggu slepas sabtu ada kuar dalam majalah 3 pasai tempat nie. jangan malukan org putrajaya..yg duk dekat pun tak sampai org jejauh dah dtg..hehhe

comot said...

terima kasih kerana mempromosikan muzium alam semulajadi..harap akk berpuas hati ngan kunjungan ke muzium kami..thanx.

Orchid said...

Comot: sesama...sebelum dibuka dah teruja nk pegi..u keje kat sana ke..wahhh bagus..kerapkan membuat pameran supaya muzium ini tidak 'kesunyian' dari kunjungan orgramai...skg nie pameran batu2 pelik..akk tk bersempatan nk pegi lagi..arap2 ada masa free akk terjah lagikk n publish kt my blog..
terima kasih sudi menjadi tetamu dan meninggalkn komen di blog akk..rajin2 ler bertandang ke sini... ;)

comot said...

kak, hehe..sy penolong kurator kat sini..dah mmg tgs sy tuk mempromosikan Muzium Alam Semulajadi nie..datanglah kak sementara ada masa lagik nie..nanti bulan mac insyaallah ada aktiviti nite@muzium untk kanak-kanak sekolah (darjah 4 hingga darjah 6)..senang nak kawal..kalau nak tau maklumat lanjut..akk rajinlah visit FB Muzium Alam Semulajadi yer...kita akan update semua aktiviti muzium..

Wanzi said...

terima kasih kerana sudi kongsi info... menarik boleh pegi cuti nanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...